Tom Barrack’ın Suriye özel temsilciliği sona erdi

-DİPLOMASİ - 30 Mayıs 2026 17:02 A A
Barrack, Mayıs 2025’te Washington yönetiminin Şam’a yönelik önemli yaptırımları kaldırma planını açıklamasının ardından bu göreve getirilmişti. Barrack, aynı zamanda ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın görevinden ayrılacağı açıklandı. Duyuruyu sosyal medya platformu X üzerinden yapan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Barrack’ın yerine kimin atanacağına ilişkin bilgi vermedi.

Barrack, Mayıs 2025’te Washington yönetiminin Şam’a yönelik önemli yaptırımları kaldırma planını açıklamasının ardından bu göreve getirilmişti. Barrack, aynı zamanda ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyor.

Rubio’nun açıklaması, Barrack’ın özel temsilcilik unvanının süresinin dolduğunu ve görevlendirmenin yenilenmeyeceğini işaret etti. ABD’de özel temsilcilik görevlerinin süresi yasalarla belirlenmiyor; bu görevler doğrudan başkanın atama ve uzatma kararlarına bağlı olarak yürütülüyor.

Trump yönetiminde Suriye ve Irak çalışmalarını sürdürecek

Rubio, Barrack’ın özel temsilcilik görevinden ayrılsa da Trump yönetiminde etkili bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

Açıklamaya göre Barrack, özellikle Suriye ve Irak dosyalarında çalışmayı sürdürecek. Rubio, Barrack’ın uzmanlığı, bölgedeki ilişkileri ve “Önce Amerika” yaklaşımına olan hakimiyetinin ABD adına sonuç üretmeye devam edeceğini ifade etti.

Esad sonrası dönemin mimarlarından biri oldu

Barrack, Suriye Özel Temsilcisi olarak Washington’ın Beşşar Esad sonrası stratejisinin önemli unsurlarını yönetti.

Görev süresince Şam’a yönelik yaptırımların gevşetilmesi, Türkiye ve Körfez ülkeleriyle birlikte yeniden inşa çalışmalarının desteklenmesi ve IŞİD’e karşı iş birliği konularında aktif rol aldı.

En dikkat çeken faaliyetlerinden biri de Suriye hükümeti ile Kürtlerin öncülüğündeki güçler arasında yürütülen görüşmelere aracılık etmekti. Ayrıca Suriye Devlet Başkanı Ahmed Eş Şara yönetiminin istikrara kavuşmasına yönelik girişimleri destekledi ve yıllar süren diplomatik izolasyonun ardından Washington ile Şam arasındaki temasların genişletilmesi için çalıştı.

Lübnan’da tepki çeken açıklamalar yaptı

Barrack görev süresi boyunca çeşitli tartışmalara da konu oldu.

Özellikle Lübnan’da düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilerin soruları sırasında “uygar davranmaları” gerektiğini söylemesi ve “hayvani” davranışlardan kaçınılması yönündeki ifadeleri ülkede tepki çekti.

Barrack ayrıca İsrail ile Lübnan arasında doğrudan görüşmeler yapılmasını savunmayı sürdürdü.

Bir başka tartışma ise Lübnanlı siyasetçiler hakkında yaptığı değerlendirmeler nedeniyle çıktı. Barrack, “Lübnan’ın siyasi kültürü inkâr etmek, konuyu saptırmak ve sorumluluktan kaçmak üzerine kurulu,” ifadelerini kullanmasının ardından Lübnanlı politikacılara tepeden baktığı yönünde eleştirilerle karşılaştı.

Suriyeli Kürtlerden eleştiri aldı

Barrack’ın Şara yönetimine verdiği destek de özellikle Suriyeli Kürt liderler tarafından eleştirildi.

Kürt siyasi çevreleri, Barrack’ın Şam yönetimine fazla yakın durduğunu ve Kürt grupları Şara’nın şartlarını kabul etmeleri için yoğun baskı altına aldığını savunuyor.

12 yılda dördüncü özel temsilciydi

Barrack, son 12 yıl içinde görev yapan dördüncü ABD Suriye Özel Temsilcisi oldu. Ancak Washington yönetimi Ocak 2021 ile Mart 2025 arasında bu göreve herhangi bir atama yapmamıştı.

ABD, Suriye iç savaşının en yoğun dönemlerinden biri olan 2014 yılında Şam’a büyükelçi atamalarını da durdurmuştu. Ülkedeki son ABD büyükelçisi, Aralık 2011 ile Şubat 2014 arasında görev yapan Stephen Ford olmuştu.

Türkiye Büyükelçiliği görevine ne olacak?

Barrack aynı zamanda ABD’nin Ankara Büyükelçisi.

Rubio, Barrack’ın özel temsilcilik görevinin süresinin dolduğunu duyurdu ancak Türkiye Büyükelçiliği konusunda herhangi bir değişiklik açıklamadı.

Barrack, Mayıs 2025’te Senato onayıyla ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak atanmıştı. Bu görev için yeni bir atama ya da görevden alma açıklanmış değil.

 

Kaynak: tr.euronews.com

-DİPLOMASİ - 17:02 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.