ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişine getirdiği kapsamlı yasak, göçmenlik konusunda artan gerilimin ortasında Pazartesi günü yürürlüğe girdi.
Hedef alınan 12 ülke arasında Afganistan, Myanmar, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Haiti, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen bulunuyor. Burundi, Küba, Laos, Sierra Leone, Togo, Türkmenistan ve Venezuela vatandaşlarına ise kısmen kısıtlama getirildi.
Çarşamba günü Trump bir videoda “dünya çapında tehditler ortaya çıktıkça” listeye yeni ülkelerin eklenebileceği uyarısında bulundu.
Yasak, 2017’deki ilk seyahat yasağı ile çoğunlukla Müslüman ülkelerden gelen vatandaşların girişinin engellenmesinden, çok sayıda havaalanında kaos çıkmasından ve aylarca süren yasal mücadelelerden sekiz yıldan fazla bir süre sonra geldi.
Trump’ın ilk yasağının aksine, havaalanlarında ve diğer giriş noktalarında böyle bir aksaklık henüz fark edilmedi.
Uzmanlar, daha geniş kapsamlı ve daha dikkatli hazırlanmış olan bu bildirinin, kısmen vize başvuru sürecine odaklanması nedeniyle yasal zorluklara dayanmasını bekliyor.
Yasak, listede yer alan ülkelere verilen vizeleri iptal etmiyor ancak başvuru sahibi yasağa muafiyet için dar kriterleri karşılamadığı sürece, başvurusu pazartesi gününden itibaren reddedilecek.
Daha önce vize almış olan yolcular, yasak yürürlüğe girdikten sonra da ABD’ye giriş yapabilecekler.
Yasağın pazartesi günü itibarıyla yürürlüğe gireceğinin duyurulması, Trump’ın sınır dışı baskınlarına karşı Los Angeles’ta düzenlenen geniş çaplı protestolar da dahil olmak üzere diğer göçmenlik mücadelelerinin gölgesinde kaldı. Gösteriler, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un itirazlarına rağmen Ulusal Muhafızların konuşlandırılmasına yol açtı.
Politika özellikle Haiti ve Afganistan vatandaşlarını hedef almakla birlikte, 20 yıllık savaş sırasında ABD hükümetiyle yakın işbirliği içinde olan kişiler için istisnalar getiriyor.
Ayrıca son aylarda Trump yönetiminin artan baskısıyla karşı karşıya kalan Venezuela vatandaşları için de daha sıkı tedbirler getiriyor. Bu durum, El Salvador’daki bir gözaltı tesisine ani sınır dışılar da dahil olmak üzere yasal bir mücadelenin fitilini ateşledi.
Önlem, mültecilere yardım ve yeniden yerleştirme desteği sağlayan gruplar tarafından kınandı. Oxfam America Başkanı Abby Maxman, “Bu politika ulusal güvenlikle ilgili değil – ABD’de güvenlik ve fırsat arayan toplulukları bölmek ve kötülemekle ilgili,” dedi.
Trump yasağa gerekçe olarak bazı ülkelerin pasaport ve diğer resmi belgeler için “yetersiz” tarama yaptıklarını ya da tarihsel olarak kendi vatandaşlarını geri almayı reddettiklerini iddia etti.
Listede yer alan ülkelerin vatandaşları “terörizmle ilgili” ve “kamu güvenliği” risklerinin yanı sıra vize sürelerini aşma riski de taşıyor.
ABD Başkanı ayrıca, yasağı, Colorado’da meydana gelen ve bir düzine kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla ilişkilendirerek, bu olayın ABD’de vizelerini aşan ziyaretçilerin yarattığı tehlikelerin altını çizdiğini söyledi. Olayda suçlanan kişi, Trump’ın listesinde yer almayan bir ülke olan Mısır’dan.