Eleştiri yüzünden kapatılan ilk gazete

Genel - 8 Mart 2025 15:51 A A

Hakan Akpınar

hakanakpinar227@gmail.com

Editoryal bağımsızlığa sahip ilk özel gazetemiz olan Tercüman-ı Ahvâl, aynı zamanda Osmanlı-Türk gazeteciliğinin öncüsü vasfıyla iş görmüştür.

Tercüman-ı Ahvâl, uygulamaları ve yenilikleri bakımından “ilk”lerin gazetesi olarak basın tarihimize geçmiştir. Bu yönüyle, Tanzimat Devri’nde kendisinden sonraki gazeteler için “rol model” olmuştur. Günümüzde artık dijitalleşmeye başlayan yazılı basınımızda hâlâ devam eden başyazı/başyazarlık geleneğinin temellerini atan gazete, gerek mizanpaj gerekse yayın anlayışı ve içerik bakımından arkadan gelen özel gazetelere rehberlik etmiştir.

Şinasî’nin yönettiği gazete, “Halkın anlayabileceği sade bir lisanla” yayın yaparak okur sayısını kısa zamanda artırmıştır. Gazete, ağdalı ve Osmanlıca tamlamalar içeren cümleler yerine, sade ve anlaşılabilir Osmanlı Türkçesi ile yayın yapmıştır. Denilebilir ki bu gazete, II. Meşrutiyet zamanında çıkarılan ve dilde sadeleşmeyi savunan “Genç Kalemler” dergisinin görüşlerini neredeyse 50 yıl önce dile getirmiştir. Şinâsi’ni yönettiği gazetenin devrin basın anlayışına getirdiği diğer yenilikleri ise özetle şöyle sıralayabiliriz:
* Haber ve yazılarda noktalama işaretleri, paragraf, ara başlık ve alt başlık ilk kez kullanılmıştır.
* Tekzip ve düzeltme, gazetecilik mesleğinin zorunlu görevlerinden, prensiplerinden biri olarak kabul edilmiştir.
* “Tefrika” ve “Abone” kavramları, bu gazete sayesinde basınımıza mâl olmuştur. Abonelik sistemini uygulayarak, taşraya posta hizmetleri aracılığıyla ilk defa gazete gönderilmiştir.
* Bayiden gazete satışları, yine ilk kez Tercüman-ı Ahvâl tarafından sistematik hâle getirilmiştir. Beşiktaş, Üsküdar, Şehzâdebaşı, Kasımpaşa ve Salıpazarı’ndaki kıraathane ve dükkanlarda (özellikle tütüncü dükkânlarında) gazete satışı yapılmıştır.
* Hergün reklam tarifesini sayfalarında yayınlayan gazete, bunun yanısıra Türk basın tarihinde “Bulmaca”ya yer veren ilk yerli basın organı olmuştur.

Şimdi gelelim, gazetenin devlet tarafından yayınının durdurulmasına, yani kapatılma sebebine…
Tercüman-ı Ahvâl, “Devlet Terbiyesi” ile yetişmiş; yabancı dil bilen; Osmanlı İmparatorluğu’nun Batılı anlamda modernleşmesinini savunan münevverlerin kalem oynattığı bir gazete idi. Âgah Efendi ve Şinasî’nin yanısıra Ahmed Vefik Paşa, Ziya Paşa, Mustafa Refik Bey, Hasan Suphi Efendi, Sarı Tevfik Bey, Mehmed Şerif Bey gibi devrin önde gelen aydınları, bu gazetenin yazarları arasındaydı. Çoğu, devlet kurumlarında memurluk etmiş, yetkin ve liyakâtli kişilerdi. Bu aydınlar, iktisadî-siyasî konularda eleştirel yazılar kaleme alıyorlar; bir bakıma yeni dönemde devlet yöneticilerine de istikamet vermeye çalışıyorlardı.

Ancak, Şair-Yazar Ziya Paşa (O zamanki adıyla Ziya Bey), devletin eğitim politikalarını sert bir üslûpla eleştiren “Maarife Dair Bend-i Mahsûstur” başlıklı makalesini gazetede yayınlayınca olanlar olmuştu. Bâb-ı Âli Hükümeti, zaptiye göndererek gazetenin kapısına kilit vurdurduğunda, takvim yaprakları 12 Mayıs 1861’i gösteriyordu.
Bu hadise, bizim basın tarihimizdeki ilk gazete kapatma hadisesidir. Esasında, Tanzimat Devri’nde, fikir ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne vurulan ilk darbe olarak da değerlendirilebilir.

Tercüman-ı Ahvâl, 17 gün süreyle kapalı kalmıştır. Bu süre bazı kaynaklarda 30-35 gün olarak geçer. Resmî olarak, 17 Haziran 1861 itibarıyla yayın hayatına yeniden başlamasına “müsaade buyurulmuştur”.
Altı yıllık yayın ömrüne sahip olan bu gazetenin basın tarihimize armağan ettiği “İlk”ler yazmakla bitmez…

Devam edeceğiz.

 

Genel - 15:51 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Avrupa’da İmamoğlu protestoları: İngiltere, İtalya, Hollanda’da eylem
    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protesto gösterileri Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok şehrinde devam ediyor. İngiltere, Almanya, Hollanda ve İspanya’da İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 19 Mart tarihinden bu yana pek çok eylem düzenlendi. Bazı ülkelerde 23 Mart Pazar günü için eylem ve yürüyüş çağrıları yapıldı. Dünyada eylemler Londra’da ilk önce […]
  • 02
    Kim Jong Un: Kuzey Kore, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini destekliyor
    Kuzey Kore devlet medyası, Devlet Başkanı Kim Jong Un’un Pyongyang’da Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede Moskova’ya tam destek verdiğini vurguladı. Kuzey Kore devlet medyasının Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pyongyang’da üst düzey bir Rus yetkiliyle yaptığı görüşmede Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tereddütsüz desteğini ifade etti. Kim Jong Un ve Rusya […]
  • 03
    Sanatçı Filiz Akın yaşamını yitirdi
    Yeşilçam’ın ‘dört yapraklı yoncası’ndan biri olan Filiz Akın 82 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık problemleriyle mücadele eden Türk sinemasının efsane oyuncusu Filiz Akın (82) hayata veda etti. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türk sinemasının nadide isimlerinden Filiz Akın, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.  Sinema tarihimizde unutulmaz izler bırakan Filiz Akın’a Allah’tan rahmet; ailesine, […]
  • 04
    Tanzimat Devri’nde gazeteciliğin misyonu
    Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tanzimat Devri’nin ilk ve en önemli gazeteci-yazarlarından birisi, hiç kuşku yok ki İbrahim Şinâsi Efendi’dir. Şinâsi, günümüzün eğitim sisteminde yeterince tanıtılıp, kavranmadığı gibi tarihimize olan katkıları da hakkıyla teslim edilmemiş büyük bir aydındır. Bu büyük aydın, yakın tarihimizde fikir, edebiyat ve gazetecilik alanlarında “ilklerin adamı” olarak gösterilmiştir. Hakikaten O, yaşadığı dönemde hep […]
  • 05
    Efsane boksör George Foreman yaşamını yitirdi
    Dünya boks tarihine adını altın harflerle yazdıran ağır sıklet şampiyonu George Foreman, 76 yaşında hayatını kaybetti. 45 yaşında dünya şampiyonu olarak tarih yazan Foreman’ın en büyük rakibi, bu sporun gelmiş geçmiş en iyi ismi olan Muhammed Ali’ydi… “Big George” olarak bilinen unutulmaz şampiyon boksör George Foreman, 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ailesi tarafından yapılan açıklamada, “Kalplerimiz kırık. […]