Suriyeli askerler Deyr ez Zor’da kuşatılan hava üssünde nasıl hayatta kaldı?

Dünya - 15 Eylül 2017 21:26 A A

Geçtiğimiz ocak ayından şimdiye kadar IŞİD militanlarının kuşatması altında bulunan Deyr ez Zor’un doğusundaki hava üssünde sıkışan Suriyeli askerler, 9 ay boyunca havadan tedarik edilen mühimmat ve gıdayı kullanarak militanlarla mücadeleyi sürdürdü. Suriyeli askerler, hava üssünü ziyaret eden Sputnik muhabirine kuşatma altında kaldıkları süre boyunca yaşadıklarını aktardı.

Askerler, IŞİD’in kuşatmanın daha ilk günlerinde Fırat nehrinden üsse gelen suyu kestiğini, kuyudan gelen acı suyu kullanmak zorunda kaldıklarını ve giderek ona alıştıklarını anlattı.

Ali adında Suriyeli bir subay, “Her zaman kuyumuz vardı, kışın pınar yaptık. Oradan gelen su kimilerine acı, kimilerineyse tuzlu geliyor, fakat o sudan zehirlenmeyeceğinizi ve içebileceğinizi bilirsiniz. Suya hızlı alışılıyor” diye konuştu.

Üste kalan askerlerin sürekli olarak savaşmak zorunda kaldıklarını anlatan Ali, üssün savunucularının neredeyse bir yıldır eşlerini ve ailelerini göremediğini, birçoğunun ise telefonda dahi konuşmadıklarını aktardı.

Askerlerin şimdiki hedeflerinin delinen kuşatma alanını 11 kilometreye çıkarmak olduğunu aktaran teğmen, bu şekilde uçakların güvenli iniş ve kalkışlarının sağlanmış olacağını vurguladı.

‘SALDIRILAR ARALIKSIZ OLARAK SÜRDÜ’

IŞİD militanları 1 yıl boyunca üssün savunucularını rahat bırakmadı, her yönden gelen saldırılar aralıksız olarak sürdü. Ali, “Tüm subay ve askerlerimiz sürekli olarak dış hattı savunmakla meşguldü. Terör yanlıları her yönden saldırabilirdi. Elimizdeki araçların tümü eski olduğu için farklı araçlardan parçalarla bazılarını çalışır durumda tutuyorduk” diye konuştu.

Militanların önce patlayıcı dolu araçlarla savunmayı delmeye çalıştıklarını, ardından makineli tüfeklerle donatılmış araçlarla saldırılara devam ettiklerini anlatan teğmen, üsteki askerlerin her gün IŞİD’in planlarını suya düşürdüğünü kaydetti.

Suriyeli askerler, su ve hijyen gereçlerinin yetersizliğinden ötürü sıkıntılı zamanlar geçirdi, fakat her defasında üssü başarıyla savundu.

HALEP’TEKİ ÜSTE NELER OLDU?

Deyr ez Zor’da bulunan hava üssündekine benzer bir durum daha önce Halep’in yakınlarındaki Kuveyris askeri üssünde de yaşanmıştı. Üsteki askerler, 2015’e kadar 3 yıl boyunca üssü başarıyla savunmuştu. Kuşatma döneminde Kuveyris üssünde askerler, ekmek ihtiyaçlarını karşılayan bir fırın inşa etti, eski bir boksör olan subaylardan biriyse askerlere boks öğretti.

Ali, “Kuveyris’i hatırlayalım. Askerlerimiz orada da teslim olmadı ve biz hala kuşatma altındayken oradaki zaferi kutlamıştık. Oradaki askerlerin bizleri herkesten daha iyi anladıklarından ve bizimle birlikte sevinç yaşadıklarından eminim” ifadelerini kullandı. Sputnik.

Dünya - 21:26 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile bir araya geldi
    * Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı kabul etti. Görüşmede bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘la bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin Türkiye’nin insani ve vicdani dış politikasının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu, terörle mücadele, Suriye’nin […]
  • 02
    ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara’da: Erdoğan ile Suriye’yi görüştü
    Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’yi ziyaret etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe geç saatlerde başkent Ankara’ya iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Blinken’ın gündeminde Suriye’deki görüşmeler vardı. Cumhurbaşkanı, Blinken’ı Ankara Esenboğa Havalimanı’nda kabul etti. ABD’li bakanı Dışişleri Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve […]
  • 03
    Ölümden Sonraki Hayat (4) (Reenkarnasyon)
    Hasan Kanaatlı h.kanaatli@hotmail.com Bu bölümde ölümden sonraki hayat ile ilgili “reenkarnasyon” konusunu ele alıp incelemeğe çalışacağız! Acaba “reenkarnasyon/tenasüh” diye bir şey var mıdır yok mudur? Yapılan araştırmalarda görüleceği üzere bu inanış (reenkarnasyon), eskiden beri var olan bir inanıştır ve özellikle de doğu ve uzak doğu inanışlarında mevcuttur! Yani Hindu, Buda, Tao ve Konfüçyüs gibi inanışlar […]
  • 04
    İstanbul’daki barajların doluluk oranı açıklandı
    * İstanbul’da son iki haftadaki yağışlar, baraj doluluk oranlarında bir nebze artış sağladı. İSKİ’nin açıkladığı verilere göre, 29 Kasım’da yüzde 28.3 olan doluluk oranı, bugün yüzde 30’a yaklaştı. İstanbul’da uzun süredir yaşanan kuraklık, barajlardaki su seviyelerinin kritik düzeylere düşmesine neden olmuştu. Ancak son iki haftada etkili olan yağışlar, doluluk oranlarında hafif bir artış sağladı. İSKİ tarafından bu […]
  • 05
    Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü
    * Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk olarak devreye alınması planlanan birinci reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü. Akkuyu NGS 1. Güç Ünitesi Türbin Tesisi montajının tamamlanması nedeniyle bir tören düzenlendi. Akkuyu NGS’de düzenlenen törene Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom‘un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ile santralde görev yapan çalışanlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, […]