Trump’ın açıklamaları sonrası Japonya’dan ‘uzun menzilli füze’ hamlesi

Dünya - 17 Mart 2025 17:51 A A

Yaklaşık 1.000 kilometre menzile sahip olacak bu füzeler, Kuzey Kore ve Çin’in kıyı bölgelerindeki hedefleri vurabilecek kapasitede olacak.

Japonya, ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin güvenlik anlaşmalarına yönelik tutumu ve bölgedeki devam eden gerilimler nedeniyle güneydeki Kyushu Adası’na uzun menzilli füzeler konuşlandırmayı planlıyor.

Yaklaşık 1.000 kilometre menzile sahip olacak bu füzeler, Kuzey Kore ve Çin’in kıyı bölgelerindeki hedefleri vurabilecek kapasitede olacak.

Gelecek yıl, halihazırda füze birliklerine ev sahipliği yapan iki üsse konuşlandırılmaları planlanan bu sistemler, stratejik öneme sahip Okinawa adalar zincirinin savunmasını güçlendirecek.

Kyodo haber ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, bu adım Japonya’nın olası bir saldırı durumunda devreye sokacağı ‘karşı saldırı yetenekleri’ geliştirme planlarının bir parçası.

Ancak, Tayvan’a yalnızca 110 kilometre mesafedeki Okinawa adalarına uzun menzilli füze konuşlandırılması, Çin’i kışkırtmamak adına düşünülmüyor. Zira adalarda halihazırda kısa menzilli füze bataryaları bulunuyor.

Fukui Eyalet Üniversitesi’nden emekli profesör Yoichi Shimada, “Çin ve Kuzey Kore’den gelen tehditler arttıkça, Japonya’nın daha etkili silah sistemleriyle buna karşılık vermesi doğal,” dedi.

”Japonya, güvenliğini güçlendirmek için uzun menzilli füzeler konuşlandırma gibi önlemleri hızla hayata geçirmeli.”

6 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump, Japonya-ABD güvenlik anlaşmasının tek taraflı olduğunu belirterek ”Japonya ile harika bir ilişkimiz var ama ilginç bir anlaşmamız da var: Biz onları korumak zorundayız ama onlar bizi korumak zorunda değil,” dedi.

”Anlaşmada yazan şey bu… Bu arada, ekonomik olarak bizden büyük kazanç sağlıyorlar. Bu anlaşmaları kim yapıyor, gerçekten merak ediyorum?” diye ekledi.

Anlaşma ilk olarak 1951’de, Japonya hâlâ ABD işgali altındayken imzalanmıştı. Japonya’nın askeri harekât kabiliyeti İkinci Dünya Savaşı sonrasında Washington tarafından dayatılan anayasasındaki dokuzuncu madde ile sınırlandırılmış durumda.

Shimada, Japonya’nın füze sistemlerini güçlendirmek gibi ‘proaktif önlemler’ almasının ABD ile ilişkileri kuvvetlendireceğini düşünüyor ve Trump yönetiminin Japonya’dan karşılıklı savunma taahhüdü istemesini ‘çok da mantıksız’ bulmuyor.

Trump’ın açıklamaları endişe yaratıyor

Ancak Trump’ın müttefik ülkelere yönelik tutumu Japonya’da bazı kesimlerde endişe yaratıyor. Tokyo’daki Temple Üniversitesi’nden Robert Dujarric, Trump’ın Kanada ve Danimarka gibi NATO üyeleri hakkında yaptığı açıklamaların, ABD’nin uzun yıllardır bağlı olduğu anlaşmalara ne kadar sadık kalacağının belirsizliğini artırdığını söylüyor.

“Bu süreci dikkatle izleyen herkes için açık olan şey, ABD-Japonya ittifakının kötü durumda olduğu,” diyor Dujarric ve ekliyor: ”Çin, Japonya’ya saldırsa bile, Trump yönetimi altındaki ABD’nin herhangi bir şey yapacağının garantisi yok. Bu büyük bir sorun.”

Yeni füzeler için değerlendirilecek iki üs şunlar: Kyushu’daki Oita eyaletinde bulunan Camp Yufuin ve Kumamoto eyaletindeki Camp Kengun. Her iki üs de hâlihazırda füze bataryalarına ev sahipliği yapıyor.

“Bu, Japonya’nın askeri kapasitesini kademeli olarak artırmasının yalnızca bir parçası,” diyen Dujarric, ülkenin değişen jeopolitik ortamı göz önünde bulundurarak ‘güvenlik politikasını yeniden değerlendirmesi gerektiğini’ söylüyor.

Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasının üzerinden 80 yıl geçmiş olsa da Japonya ABD’nin askeri desteğine artık güvenemeyeceğini hissederse, bu durum ‘ülkenin nükleer silah edinip edinmemesi gerektiği konusunda bir tartışmayı ateşleyebilir’ diye ekliyor Dujarric.

 

Kaynak: tr.euronews.com

Dünya - 17:51 A A
BENZER HABERLER

HABER LİSTESİ

  • 01
    Basın tarihimizde ilk tekzip polemiği ve bir “Hayalet Yazar”
    Hakan Akpınar hakanakpinar227@gmail.com Tarih 26 Ağustos 1864… Tasvir-i Efkâr’ın İzmir muhabirinin gönderdiği bir haber, İstanbul basınında yeni bir kalem kavgasının başlamasına sebep olacaktır. Hatta başka bir mesele yüzünden sonradan Fransız gazetesi Courrier d’Orient’nın (Korye Doryan) dâhil olduğu bu kavga, İstanbul basınını neredeyse üç ay boyunca meşgul edecektir. Haber, İzmir havalisinin mahsûlünden alınacak vergi gelirlerini toplayan […]
  • 02
    Rusya Devlet Başkanı Putin’den ‘Paskalya Ateşkesi’ kararı
      Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin’de Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen bir toplantıda Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov‘un operasyon bölgesindeki duruma ilişkin raporunu dinledikten sonra Rus ordusunun 19 Nisan saat 18.00’den 21 Nisan saat 00.00’a kadar ateşkes uygulayacağını duyurdu. Yaptığı konuşmada Putin, “Ukrayna tarafının da bizi örnek almasını bekliyoruz. Aynı zamanda birliklerimiz […]
  • 03
    Özgür Özel Yozgat’ta büyük bir kalabalığa hitap etti
    Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen CHP lideri Özgür Özel, ‘Sen geçmişin mağdurusun, bugünün zalimisin. Gözünün içine baka baka söylüyorum: Bu yaptığın yiğitlik, mertlik değildir, bu yaptığın korkaklıktır,’ dedi. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yozgat’ta Cumartesi günü düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek sert açıklamalarda bulundu. “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” adı verilen […]
  • 04
    AB-ABD ticaret görüşmeleri: Von der Leyen ve Trump arasında sessizlik
    Ticaret politikası konusunda münhasır yetkiye sahip olan Avrupa Komisyonu’na rağmen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’a döndüğünden bu yana Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmedi. Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasında bir anlaşma yapılma şansını “yüzde yüz” olarak değerlendirdi. Trump, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi […]
  • 05
    İran ve ABD arasında nükleer müzakerelerin ikinci turu Roma’da başladı
    İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma’nın ‘barış ve diyaloğun başkenti’ haline geldiğini iddia etti. Görüşmelere yine Umman aracılık ediyor. ABD’li ve İranlı yetkililer, Tahran’ın nükleer programı konusunda Cumartesi günü ikinci tur müzakerelere başladığını açıkladı. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD’li yetkili, Umman’nın Roma Büyükelçiliği’nde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla […]