İspanyol jandarması Katalan hükümetine ait binalarda arama yaptı: 12 gözaltı

20.09.2017 12:16

Kişi Okumuş

0 Yorum

İspanyol jandarması Katalan hükümetine ait binalarda arama yaptı: 12 gözaltı

İspanyol jandarmasının Katalonya’da 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu engellemek için alınan önlemler kapsamında Katalan hükümetine ait binalarda arama yaptığı açıklandı. Arama sırasında Katalonya Ekonomi Bakanı yardımcısı dahil 12 kişi gözaltına alındı.

Katalan hükümeti sözcüsünden yapılan açıklamada İspanyol jandarmasının Barcelona’da Katalonya özerk yönetimine ait bir dizi bakanlığa girerek arama yaptığı açıklandı.

Ekonomi, Dışişleri, İçişleri Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ofislerinde aramalar yapıldığı belirtildi.

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalanlar’ın bağımsızlık referandumunu yasadışı ilan etmiş ve engellenmesi için bir dizi önlemi hayata geçirmişti.

Polisin referandum hazırlıkları konusunda kanıt bulma amacıyla binalarda arama yaptığı belirtiliyor.

El Pais gazetesi Katalonya Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Oriol Junqueras’ın yardımcılarından Josep Maria Jove’nin de aralarında olduğu 12 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Gözaltındakilerin Junqueras’ın ekibine dahil olan isimlerden oluştuğu belirtildi.

​Polis dün ayrıca Katalonya’nın Terrassa kentinde Unipost adlı özel teslimat şirketinin ofislerine baskın yaparak bağımsızlık referandumu ile ilgili çok sayıda belgeye el koymuştu.

İSPANYA, KATALONYA’NIN MALİ KAYNAKLARININ KONTROLÜNÜ ELİNE ALDI

Diğer taraftan İspanya’nın özerk yönetime verdiği sürenin dolmasının ardından Madrid hükümeti, referandum için kullanılmasını önlemek amacıyla Katalonya’ya ait mali kaynaklara el koyduğunu duyurdu.Katalonya Devlet Başkanı Yardımcısı Oriol Junqueras dün yaptığı açıklamada önlemi ‘eşi benzeri görülmemiş’ olarak nitelemiş ve “Bu tamamen sorumsuzluk. Bizi idari olarak çöküşe sürüklüyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Madrid cuma günü acil hizmetler ve kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesini üstlenebileceğini duyurmuştu. Katalonya hükümeti Anayasa Mahkemesi’nin referandumu yasa dışı ilan eden kararına itiraz da etmişti

İspanya’da özerk bölgeler vergilerini merkezi hükümete ödüyor, merkezi hükümetde  bu yönetimlere sağlık, eğitim ve altyapı gibi hizmetlerde kullanılması amacıyla belli bir kota ayırıyor.

7 buçuk milyon nüfuslu Katalonya’nın her ay Madrid hükümetinden yaklaşık 1.5 milyar euro’luk bir ödeme aldığı belirtiliyor.

İspanya Bütçe Bakanlığı sözcüsü, mali kaynaklara el konulması hakkındaki açıklamasında “Bu artık Katalan liderlere para ödenmeyeceği anlamına geliyor” dedi.

BAĞIMSIZLIK YANLISI BELEDİYE BAŞKANLARI İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Katalonya’da bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi için iş birliği yapacağını açıklayan ve haklarında soruşturma açılan belediye başkanları dün savcılığa ifade vermeyi reddetmişti..Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza’nın talimatıyla haklarında soruşturma açılan Katalonya’daki 712 belediye başkanının ifade işlemine dün başlanmıştı.

İlk gruptaki üç belediye başkanı, Barcelona ve Lerida’daki savcılık binalarına gitmelerine rağmen savcının yönelttiği soruları cevapsız bırakarak ifade vermeyi reddetti.

Savcılığın girişindeki bağımsızlık yanlısı gruplar, alkışlarla belediye başkanlarına destek vererek, ‘Bağımsızlığa evet’ sloganı attı.

Katalonya’daki Bağımsızlıkçı Belediyeler Derneği’nden (AMI) yapılan açıklamada da diğer belediye başkanlarının da ileri tarihlerde benzer yöntemle savcılığa gideceği ancak ifade vermeyi reddedeceği belirtildi.

Katalonya’daki azınlık hükümetine dışarından destek veren radikal sol görüşlü ‘Halk Adaylığı Birliği’ (CUP) partisi de kendisine bağlı 30 kadar belediye başkanının savcılığa bile gitmeyeceğini açıklamıştı.

Sputnik

İlgili Terimler :

YORUMLAR