Macron, Netanyahu ve Trump’ı Fransa’daki eylemleri istismar etmekle suçladı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yabancı liderleri, 17 Ekim Cumartesi günü ülke genelinde doruğa çıkan eylemleri seçim amaçlı kullanmakla suçladı.
Macron isim vermeden, bu liderlerin, hayat pahalılığı nedeniyle patlak veren şiddet olayları hakkındaki yorumlarıyla, yaklaşan seçimlerde “Fransa pahasına” kampanya yürüttüklerini söyledi.
Ortadoğu ziyaretinde yaptığı konuşmada, “hem bölgede hem Atlantik’in diğer tarafında, kampanya modundaki liderler” ifadesini kullandı.
Bu ifadeler, önümüzdeki hafta parlamento seçimleriyle karşı karşıya olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ve önümüzdeki ay ara seçimlere katılacak olan ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik açık bir eleştiri niteliğinde.
Macron, ismini vermediği liderlerin, isyanlarla ilgili yapay zeka tarafından üretilen sahte videolardan etkilendiğini söyledi.
Paris, Lyon, Marsilya, Nice gibi diğer şehirleri de etkisi altına alan eylemlerde gözaltına alınanlardan 800’den fazlası mahkemeye çıkarıldı ve yaklaşık 150 kişi tutuklandı.
Maskeli göstericilerle polis arasında çıkan çatışmaların, dükkanların tahrip edilmesi ve yağmalanmasının görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı.
Hükümet, liselerin durumunu protesto eden öğrencilerin haftalar süren gösterilerinin ardından yaşanan şiddet olayları sırasında polisin “kontrolü kaybettiğini” kabul etti.
Macron daha sonra yaptığı açıklamada, sorunların çoğundan sorumlu tuttuğu “aşırı solcu marjinal gruplardan kışkırtıcılara” karşı yetkililerin “tavizsiz” davranacağını söyledi.
Kaynak: BBC Türkçe
-
Cahit Kılıç: Hukukun Araçsallaştırılması ve Otoriterleşme Sürecinde Devlet Erklerinin Dönüşümü!
-
Hasan Kanaatlı: İslâm’ın Müthiş Daveti: Düşünme/Tefekkür (2)
-
Anayasa Mahkemesi’nde yeni başkan seçimi süreci başladı
-
Rusya, Kiev’in tarihi merkezini misket başlıklı füzeyle vurdu
-
Merkez Bankası faizi %36’ya indirdi
-
Tutuklama, kayyum ve erişim engelleri: Gazeteciler sokağa çıkıyor
