Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın gece boyunca ülkenin farklı bölgelerine düzenlediği yeni saldırılarda en az yedi kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırılar, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin Ankara’daki NATO zirvesinde yapacağı görüşmeden yalnızca saatler önce gerçekleşti.
Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentte bir kişinin öldüğünü, füze saldırısının ardından bazı depolarda yangın çıktığını bildirdi.
Kiev’de gece yarısından kısa süre sonra, hava saldırısı sirenleri çalmadan önce büyük bir patlama duyuldu. Uyarı sisteminde nadiren görülen bu aksaklık, kent sakinlerinde endişeye yol açtı.
Ukrayna’nın güneyindeki Mikolayiv bölgesinde ise Rus güçlerinin güdümlü hava bombalarıyla düzenlediği saldırıda bir anne ile kızı hayatını kaybetti. Bölge askeri yönetiminin başkanı Vitaliy Kim, saldırıya ilişkin bilgi verdi.
Yetkililer, kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde iki, güneyde cephe hattındaki Herson bölgesinde de iki kişinin öldüğünü açıkladı.
Rusya son bir haftada Kiev’e çok sayıda geniş çaplı ve ölümcül saldırı düzenledi. Balistik füze ve insansız hava aracı saldırılarında bu ay 50’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Ankara’daki NATO zirvesinde Zelenskiy, Rusya’nın çok yüksek hızlı ve engellenmesi güç balistik füzelerine karşı kritik öneme sahip ABD yapımı Patriot hava savunma sistemleri için müttefiklerinden daha fazla mühimmat talep ediyor.
Ukrayna ayrıca Rusya’nın petrol ürünlerini ihraç ederek zorlanan ekonomisine önemli gelir sağlayan eski tankerlerden oluşan “gölge filosuna” yönelik saldırılarını artırdı.
Kiev’in insansız hava aracı kuvvetleri komutanı, son 72 saatte Karadeniz ve Azak Denizi’nde 21 Rus gemisinin vurulduğunu açıkladı.


