Papa 14. Leo, Hristiyan dünyası için büyük önem arz eden Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirmesi gündemde olan Türkiye ziyaretine resmen onay verdi. Euronews Türkçe’nin edindiği bilgiye göre; Fener Rum Patriği Bartholomeos, tarih olarak Papa’ya Kasım sonunu önerdi.
Kardinaller tarafından düzenlenen seçimlerin ardından 8 Mayıs’ta Katolik Kilisesi’nin ruhani liderliği ve Vatikan Devlet Başkanlığına seçilen Papa 14. Leo’nun Pazar günü gerçekleştirilen göreve başlama törenine Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı.
Patrik Bartholomeos ve Patrikhaneden bir heyet, bu sabah Vatikan’da Papa ile bir araya geldi.
Bu vesileyle Patrik, Papa 14. Leo’ya Türkiye’ye gelmesi için resmi daveti iletti.
Euronews Türkçe’nin patrikhaneye yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Patrik Bartholomeos, Ortodoks dünyası için önemli olan Aziz Andreas Yortusu’na denk gelen Kasım ayı sonunu Papa’ya önerdi.
Vatikan’ın da bu tarihi değerlendirmeye aldığı, ancak ziyaretin bunun öncesinde de gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Bu ziyaretin hayata geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Papa’ya resmi davet mektubu göndermesi gerekecek. Böylece Papa’nın ziyareti, bir “devlet ziyareti” statüsünde yapılacak.
Bu nedenle de, Papa’nın önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi, ardından da Patrikhane için İstanbul ve İznik’e geçmesi planlanıyor.
Diğer üç papanın da Türkiye ziyaretleri aynı tarihte olmuştu
Papa 14. Leo, Türkiye’yi ziyaret eden beşinci Katolik lider olacak.
Türkiye’ye 2014 yılında giden Papa Francesco’nun yanı sıra, Papa 6. Paul (1967), Papa 2. Jean Paul (1979) ve Papa 16. Benedikt (2006) de birer ziyarette bulunmuştu.
Papa 6. Paul temmuz ayında, diğer üç papa ise yine Aziz Andreas Yortusu nedeniyle Kasım sonunda Türkiye’ye gitmişti.
Öte yandan, 21 Nisan’da vefat eden Papa Francesco, Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümü için bu kente gitmeyi çok arzu etmiş, değişik vesilelerle bunu dile getirmişti.
11 yıl önce kutsal topraklara ziyareti sırasında Papa’nın Patrik Bartholomeos ile bunu planladığı ve “Ben hayatta olmazsam halefim mutlaka İznik’e gitsin,” diye sözlü bir vasiyette bulunduğu ortaya çıkmıştı.
Papa Francesco’nun ayrıca, Şubat ortasında hastalanmasının ardından Patrik Bartholomeos’tan, Mayıs sonu yapılması planlanan İznik’teki yıl dönümü etkinliği tarihini ertelemesi konusunda ısrarcı olduğu ve bu şekilde iyileşip bu ziyareti gerçekleştirmeyi umduğu da Euronews Türkçe’nin edindiği bilgiler arasında.
Kiliselerin bütünlüğü için önemli
Bölünmüş Hristiyan dünyasında uzlaşma sağlama çabalarının ilk örneklerinden olan Birinci İznik Konsili’nin yıl dönümü, Kiliselerin birliği için önem taşıyor.
Paskalya tarihi başta olmak üzere anlaşamadıkları bir dizi ayrışma konusunun da ele alınması beklenen bu etkinliğe, Fener Rum Patrikhanesi ve Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı yerel kilise temsilcilerinin aralarında bulunduğu 2 bine yakın dini temsilcinin de katılması planlanıyor.
Hristiyanlığın ilk evrensel kilise meclisi olan İznik Konsili 325 yılının Mayıs ayında burada toplandı. Burada kabul edilen itikat formülü, günümüz Hristiyanlığının esasını oluşturdu.
Papa 14 Leo, Pazar günü düzenlenen göreve başlama ayininde ve ertesi gününde diğer kilise ve dinlerin temsilcileriyle bir araya geldiği oturumda yaptığı konuşmalarda, selefi Francesco gibi kiliselerin birliğinin önemimden bahsetti.
Papa 14. Leo, bu göreve seçilmesinin Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümüne denk geldiğini hatırlatarak, birlikte bir ekümenik yürüyüşün altını çizdi.
Tüm Hıristiyanlar arasında tam bir birlik olması gerektiğine değinen Papa, “Roma Episkoposu olarak, öncelikli görevlerimden birinin, Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh’ta birleşen aynı inancı benimseyen herkes arasında tam ve görünür bir birliğin yeniden kurulması olduğunu önemsiyorum,” dedi.